Yrkena som gör oss sjuka av stress

Är du kvinna, mellan 30 och 39 år, arbetar inom vård, omsorg eller annat socialt yrke med många kontaktytor?

Då löper du högst risk att drabbas av utmattningssyndrom eller någon annan psykiatrisk diagnos till följd av svår stress, visar en rapport från Försäkringskassan.

Vad är det då som får oss att må så dåligt på jobbet att vi blir sjuka?

Text: Ulrika Lidbo

Lisa Björk, som forskar inom arbetsmiljö och psykisk hälsa på Institutet för stressmedicin, säger så här:

– I dag finns ett krav på mätbarhet och standardisering, där verksamheten mäts utifrån mål och resultaträkningar. Men i kontaktyrken – som skola, vård och omsorg – finns också emotionella krav, och det är väldigt svårt att prissätta vårdande arbete.

Högre krav

Lisa Björk, forskare inom arbetsmiljö och psykisk hälsa.

Emotionella krav, menar Lisa Björk, innebär till exempel att man måste vara flexibel och kunna anpassa sig till patienten eller eleven i stunden, hantera svåra känslor och konflikter.

Utöver det yrke man är utbildad i och anställd att utföra, finns i dag allt högre krav på administrativa sysslor. Något som många gånger leder till frustration, enligt Lisa Björk:

– Att ha tid för kärnuppdraget är viktigt, man vill inte ägna sig åt administration och dokumentation, man vill träffa patienter och vårda dem, säger hon.

Kvinnor mellan 30 och 39 år som arbetar inom vård, omsorg eller annat socialt yrke löper störst risk för att drabbas av utmattningssyndrom. Foto: Getty

Vår tids fokus på kvalitetsindex, kostnadseffektivitet och så vidare, verkar alltså spela en betydande roll vad gäller de höga sjuktalen inom stressrelaterad psykisk ohälsa – det gäller även inom de akademiska kontaktyrkena, till exempel läkare, psykolog och präst.

Också inom tjänstemannasektorn finns yrken med hög risk för sjukskrivning, så som piloter, tågmästare, präster, callcenterverksamhet, veterinär, kriminalvårdare och poliser.

Risk för att påbörja sjukfall efter yrke

Grafik: Paul Wallander

Procentuell risk för att påbörja sjukfall efter yrke. Till exempel är prästernas risk för sjukskrivning i psykiatrisk diagnos 42 procent högre än genomsnittsrisken för alla yrken på arbetsmarknaden.

Källa: Försäkringskassan: Socialförsäkringsrapport 2014:4

Även Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Södertörns högskola, ser ett samband mellan sjuktalen på grund av psykisk ohälsa, i synnerhet bland kvinnor, och vår tids snäva fokus på mätbarhet.

– Vi kan se en syftesförskjutning där det blir viktigare att säga – eller snarare skriva ner – att man gör något, än själva görandet. Om man bara ser de mätbara arbetsuppgifterna blir man blind för de omätbara, säger hon.

Kan för stort fokus på rapporteringar, betyg och kvalitetsindex göra oss sjuka?

Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Södertörns högskola. Foto: Robert Blombäck

– Ja, när de hindrar oss från att göra det vi uppfattar som viktigt, vilket ofta är kärnverksamhetens själva syfte, säger Jonna Bornemark och fortsätter:

– Pappersarbetet gör oss sjuka när det håller undersköterskan borta från de äldre och läraren borta från eleven. Det kallas etisk stress och innebär att man tvingas lägga energin på något annat än det som egentligen är centralt i yrket, många gånger det mellanmänskliga.

Arbetsrelaterad psykisk ohälsa
Mellan 2010 och 2015 ökade antalet sjukfall på grund av psykiatriska diagnoser med 59 procent. Kvinnor står för 73 procent av ökningen.
”Anpassningsstörningar och stressreaktioner”, däribland posttraumatiskt stressyndrom och utmattningssyndrom, är den allra vanligaste psykiatriska diagnosen och står för 66 procent av ökningen.
Risken att drabbas är högst i åldern 30–39 år och något högre för personer med barn i åldern 3–12 år.
Bor du i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö löper du också högre risk att drabbas.
2015 stod olika typer av depressioner och ångestsyndrom för 95 procent av de startade sjukfallen med psykiatrisk diagnos. Mellan 2010 och 2015 ökade dessa diagnoser med 119 procent.
Man vet inte exakt vad de senaste årens ökning av sjuktalen beror på, men den samlade forskningen på området visar att kopplingen till svag psykosocial arbetsmiljö är en tydlig riskfaktor.
Enligt Försäkringskassans analytiker Ulrik Lidwall finns inget som indikerar att siffrorna har vänt nedåt sedan den senaste mätningen.

Men det finns en mottrend mot mäthysterin. Försök görs med mer tillitsbaserad styrning och metoder för att öka omdömeskunskap.

– Det finns ingen motsättning mellan att mäta och ge mer utrymme för omdöme, den viktiga frågan är att inte låta mätandet kväva omdömet – det är det vi mår dåligt av i dag, säger Jonna Bornemark.

Chefer behöver stöd

Så vad behövs för att stoppa den nedåtgående spiralen?

Lisa Björk på Institutet för stressmedicin menar att det dels är en resursfråga – kraven på välfärden ökar samtidigt som resurserna minskar. Men det behövs också större kompetens kring organisatoriska och strukturella frågor i en arbetsmiljö.

– Åtgärder som friskkort, meditation och kurser i stresshantering finns det gott om, men chefer kan behöva stöd i ledarskap, schemaläggning och hur man organiserar verksamheten på bästa sätt för att uppfylla målen, säger hon.

Lisa Björk poängterar också att det inte finns någon standardiserad lösning på vilka åtgärder som krävs för att komma tillrätta med bristfällig psykosocial arbetsmiljö, varje arbetsplats har sina utmaningar.

Men är det inte lättare sagt än gjort att som individ komma undan kraven på mätbarhet – att vägra inrätta sig i ledet, utan att få sparken?

Jonna Bornemark uppmanar oss att bygga allianser och hitta andra som också vill prata om utrymme för omdöme.

– Prata med chefen och ledning. Och om det inte finns några vägar framåt, fundera över vilket utrymme du har för att använda och odla ditt omdöme. Mår du dåligt av att det är helt undanträngt, fundera på om det finns andra arbetsplatser.

Fotnot: Statistiken utgår från sjukskrivningar som pågått längre än 14 dagar per kalenderår.

Källor: Försäkringskassan: Socialförsäkringsrapport 2014:4, Socialförsäkringsrapport 2018:2, Korta analyser 2016:2, Ulrik Lidwall, analytiker. SOU 2018:90 ”För att börja med något nytt, måste man sluta med något gammalt”.

Foto: Getty

Så minskar du risken för utmattning på jobbet

Kerstin Jeding, legitimerad psykolog och vice vd på Stressmottagningen i Stockholm, delar med sig av sina tio bästa råd.

Kerstin Jedin, legitimerad psykolog.

Det kan du göra själv:

1 Påminn dig om varför du arbetar, vad du får ut av det.
De flesta av oss skulle vilja arbeta även om vi vann miljoner på Lotto (efter några veckors extra ledighet!) – varför skulle du göra det? Handlar det om gemenskap, att bidra till andra människor/till samhället, självständighet …? Påminn dig om vad som gör det värt det!

2 Går det inte ihop, behöver du prioritera bland dina arbetsuppgifter. Skriv upp allt du har att göra, ta sedan hjälp av din chef att utifrån den tid du har tillgänglig, konstruktivt prioritera i vilken ordning du tar itu med uppgifterna (och vilka av dem som inte kommer att bli gjorda). Din chef har ansvar att hjälpa dig att prioritera när du har mer arbetsuppgifter än du hinner med.

3 Ta mikro-pauser. Pausa en halv till två minuter många gånger per dag, där du vilar den del av dig som du nyss använt. Har du mentalt stimulerande arbetsuppgifter behöver du alltså vila mentalt och inte stimulera din uppmärksamhet, så passa till exempel inte på att kolla nåt intressant i mobilen!

4 Ta stöd i nuet. Vad behöver du göra just nu? Unna dig att få ägna dig åt bara det.

5 Egenvård är viktigt. Ät tillräckligt bra. Rör på dig. Vistas i dagsljus. Drick/rök sparsamt. Sök gemenskap med andra. Ge dig själv tillräcklig tid för nedvarvning och sömn.

Prova gärna Stressmottagningens ljudspår med vägledning i pauser under arbetsdagen, på väg till eller från arbetet eller vid förberedelse inför sömn. Finns via de vanligaste streamingplattformarna.

Foto: Getty

Det kan du göra som chef:

1 Hjälp stressade medarbetare att prioritera. Har du en medarbetare som är stressad eller ber om hjälp, hjälp till att lista alla arbetsuppgifter och prioritera bland dem utifrån en bestämd tidsperiod.
Om det händer ofta, se över vilka uppgifter som ligger på den rollen, eller arbeta förebyggande genom att stötta personen, som vid en rehabprocess.

2 Föregå med gott exempel. Hjälp medarbetarna att prioritera pauser och raster utan arbete. Föregå själv med gott exempel och ta gärna initiativ till pauser eller inspirera till nya sorters luncher/pauser som skulle kunna passa hos er (Någon som vill hänga med på promenad? Ska vi testa nya lunchstället imorgon? Kolla, de har lunchyoga här bredvid…).

3 Se över tillgängligheten utanför arbetstid. Tänk igenom hur mejl/sms med mera används utanför arbetstid, och hur medarbetarna kan uppfatta det. Du vill ha engagerade medarbetare på arbetstid och lediga medarbetare som återhämtar sig från jobbet på tiden däremellan. Hur kan du hjälpa till med det? Föregår du själv med gott exempel?

4 Starta – låt dig inte hindras av att ”det verkar svårt”. Många som är stressade? Gör ett litet projekt och ta reda på något av det som arbetsgruppen upplever som mest stressande, till exempel för mycket möten. Därefter hittar ni på något som skulle kunna hjälpa, kanske nya rutiner för vilka ni bjuder in till möten, och kortare möteslängd, som ni testar och utvärderar.

5 Återkoppla. Låt de anställda berätta för chef/ledning/styrelse vad de behöver hjälp med eller vad de kommer fram till. Låt dig inte hindras av att ett enskilt projekt ”känns för futtigt” – det är genom att göra tillräckligt många bra saker som vi kan påverka i rätt riktning.